Inleiding:Wij zijn hier samen in de aanwezigheid van God. Wij zijn hier om Jezus christus te ontvangen in ons hart. De lezingen van de liturgie van vandaag nodigen ons uit om over de zinvolheid van ons leven na te denken. De vraag van de liturgie vandaag is: waar zijn we mee bezig?

In de eerste lezing klinken de woorden: “Alles is leegte in de wereld”. En in het evangelie spreekt de zelfzuchtige rijke man als een dwaas. De lezingen gaan niet over armoede tegenover rijkdom, maar over hoe wij omgaan met ons leven en ook ons geld en goed. Vragen we nu Gods ontferming voor de keren waarbij wij niet aan anderen dachten en voor de keren waarbij wij hebzuchtig waren.

 

Overweging:

Toen ik nog in India was reisde ik vaak met de bus. Er kwam altijd een ongeveer zestigjarige man de bus in om te bedelen. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat hij een bedelaar was, want hij was goed gekleed en hij sprak deftig.  Hij was ook geen echte bedelaar! Hij was een gepensioneerde hoogleraar en hij was in feite geld aan het verzamelen. Niet voor zijn eigen behoefte want hij kreeg voldoende als pensioen om voor zichzelf te zorgen. Hij haalde geld op om een school voor arme kinderen te onderhouden, die hij begonnen was. Zijn onzelfzuchtige daad sprak me aan. Ik vroeg me af: Waar is hij mee bezig? Hij had van rustige dagen kunnen genieten, hij had zich kunnen ontspannen en met allerlei andere dingen zijn tijd kunnen doorbrengen.  Hij had ook plannen kunnen maken om meer geld te verdienen en eventueel een nieuwe zaak kunnen beginnen om rijk te worden. Maar nu was hij iets wezenlijks en zinvols aan het doen. Toen ik hem ernaar vroeg waarom hij zo leefde, zei hij dat dat voor hem echt geluk, tevredenheid en vreugde met zich meebracht. Hij was heel duidelijk over het visioen van zijn leven: Niet langer draaide dat om “ik, mij en mijn” en ook niet om geld en bezittingen, maar wat telde was hoe hij met zijn leven omging! Hij verzamelde de schatten niet voor zichzelf maar voor de armen. Deze man is misschien niet rijk in de ogen van de wereld, maar zeker wel bij God!

 

Dit verhaal maakt duidelijk dat het ware geluk niet in bezittingen of geldzaken ligt. Iemand die elke dag zijn buik vol kan eten, kan toch  van binnen een grote leegte voelen, want een mens leeft van meer dan brood alleen. Iemand die in een prachtig huis woont, kan toch een grote leegte in zijn of haar leven ervaren, en kan heel arm aan liefde en genegenheid zijn. Wij horen diezelfde boodschap ook in de lezingen van vandaag.  De lezingen van vandaag roepen ons op om na te denken over wat werkelijk belangrijk en zinvol in ons leven is. In onze materialistische wereld spelen geld en goed een belangrijke rol. Wij ontkennen het belang er niet van. Wij kunnen niet zonder geld… tot op een zekere hoogte. Maar wij zien ook in ons dagelijks leven veel mensen die ongelukkig zijn ook als ze wel heel veel geld hebben. Er zijn ruzies, conflicten en ook worden mensen onderdrukt en uitgebuit, en zelfs vermoord om geld en bezittingen. Geld heb je nodig, maar hebzucht maakt dat een mens zijn of haar verstand begint te verliezen.

 

“Alles is leegte,” horen we in de eerste lezing van vandaag.  De schrijver ervan klinkt vrij somber en negatief.  Wat bedoelt hij daarmee? Het leven heeft meer te maken met hoe wij met God, met anderen en onszelf omgaan, dan dat het gaat om geld en bezittingen! In dit verband vertelt Jezus een keihard verhaal over een rijke man die een enorm grote oogst heeft. Die man ziet geen andere, geen betere uitweg dan zijn kleine schuren af te breken en dan veel grotere te bouwen, want de bestaande schuren zijn te klein om de grote oogst te kunnen bergen. En daarna – zo neemt hij zich voor – gaat hij alleen maar van zijn rijkdom en van zijn leven genieten. ‘Dwaas’, zegt Jezus, ‘nog deze nacht zal je sterven.’ En Hij zegt verder: ‘Dat is het lot van iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.’

 

Waarmee is de rijke man in het evangelie bezig? Hij is bezig met zichzelf! Deze rijke man heeft alleen maar een relatie met zichzelf. Hij  kan niet denken aan delen. Hij spreekt niet eens van vrouw en kinderen, van broers en zussen, van familie en vrienden. Nee, hij kan alleen aan zichzelf denken Dat is helder in het evangelie, want hij heeft het zes keer over “ik”, niet één keer over anderen, niet één keer over God.  Hij heeft niets, geen geliefde aan zijn zijde, geen God om hem heen..  

 

Geluk ligt niet in overvloed. Geluk ligt in liefde en vrede met jezelf en met anderen. Geluk ligt in samen genieten, samen voelen, samen zijn vóór anderen en mét anderen.  Het evangelie gaat niet alleen over het delen van geld en rijkdom, maar ook over onze tijd, energie en talenten. Over tijd nemen om anderen te bezoeken, over iemand helpen die ons nodig heeft, over een glimlach geven aan een vreemde mens en een paar goede woorden zeggen om iemand te steunen. Dát zijn de dingen die ons bij God  rijk maken. Waar ben ik mee bezig? Met mezelf of met rijk zijn bij God?

Waar ben ik mee bezig? Met mezelf of met rijk zijn bij God?

Leave a comment